torek, 13. oktober 2015

Pralne plenice

Februarja sem postala mama.
Za pralne plenice sem se odločila že v nosečnosti, tako da sem imela pred porodom že pripravljen manjši paket rabljenih plenic GroVia. Uporabljati sem jih začela po Haninem dopolnjenem tretjem mesecu, oziroma ko je imela polnih 5 kil. V času, ko sem uporabljala samo plenice za enkratno uporabo, sem videla, koliko odpadkov proizvede mali človeček v le enem mesecu. To je grozno! Novorojenčki na začetku ves čas kakajo in porabijo najmanj 7, če ne celo 8 ali 9 plenic. Vsak dan. V mesecu je to lahko do 300 plenic! A veste, kakšen kup je to?

Poleg tega vse plenice vsebujejo gele ali druge vpojne materiale, ki niso ravno koristni za otroško kožo. To so bili moji pomisleki ob začetkih previjanja.
Prvi meseci so mi bili preveč naporni, da bi se ubadala s pranjem in tudi mala ritka je bila tako majhna, da si sploh ne predstavljam, kako bi sprejela pralne plenice.

Zdaj me veliko mamic sprašuje o pralnih plenicah, zato tale zapis. Priznam, da nisem naredila raziskave in naštudirala čisto vsega, pišem le o svojih izkušnjah in izražam svoje mnenje.

1. OSNOVE

Nisem guru pralnih plenic, poznam tri vrste. Verjetno obstaja še kakšna več, ampak te tri vrste imam doma in sem jih testirala in tu so moja opažanja.
  1. Hibridne plenice - GroVia, Racman. Plenico sestavlja pralni vložek iz več plasti vpojnega materiala (bombaž, bambus, flis), preko katere se namestijo nepremočljive pokrivne hlačke. Vložek se menja, ko je polulan ali pokakan, hlačke pa, če so mokre ali umazane. Pri GroVia je prednost ta, da so hlačke zelo lepe, vložek se vpne z netkom in zato ne more pobegniti. poleg tega je vložek dokaj majhen. Pokrivne hlačke so namenjene večkratni uporabi, saj se pri polulani plenici ne zmočijo in se lahko uporabljajo vse dokler niso umazane od kakca ali imajo vonj po urinu. Ker jih ni treba vsakič prati, so obstojne dalj časa. Pri Racmanu je vložek enako velik kot pokrivne hlačke, zato so te plenice zelo okorne in obilne.
  2. All in one plenice (AIO) - Bum Genius. Vpojni vložek in pokrivne hlačke so v enem kosu, zašite skupaj. Te plenice so najbolj podobne navadnim plenicam za enkratno uporabo. Plus take plenice je enostavnost uporabe, saj jih ni treba zlagati in spenjati, negativno pa je, da se zaradi več plasti dlje sušijo. Doma imam eno tako plenico in sem z njo zelo zadovoljna.

  3.  Pocket plenice (žepaste) - Eko rita. Hlačke imajo našito podlogo, ki je na enem mestu prekinjena in služi kot žep, v katerega se vtakne vložek iz vpojnega bambusa. Odtod tej vrsti plenic tudi ime. Med pranjem vložek sam zleze iz žepa in ga je treba pred ponovno uporabo namestiti nazaj v žepek. Eno tako plenico imam doma, kupila sem jo iz radovednosti in da jo sprobam. Hlačke so po vsaki uporabi obvezno namenjene pranju, ker se umažejo. Zelo so se potrudili z dizajnom, za kar jim čestitam.


2. PRANJE

Glede pranja dobivam največ vprašanj. Moj postopek s plenicami GroVia je tak: Polulano plenico dam sušit na stojalo, ven na sonce ali na radiator. Pokakano plenico sperem pod vodo (v bideju), jo fino ožamem in dam sušit. V poletnih mesecih je sušenju namenjeno posebno stojalo na terasi, ki naj bo čimbolj na soncu, da madeži zbledijo. Pokrivne hlačke uporabim ponovno, če niso mokre in niso pokakane. Če so, jih sperem in dam na stojalo.
Ko so plenice suhe, jih dam v vedro za plenice. To je navadna plastična škatla s pokrovom, ki jo imam v bližini previjalne mize. Kupila sem tako, da mi paše v omaro.
Navadno perem ob sredah in nedeljah. Če kak dan zamudim, ni panike, ker so plenice suhe in ne zasmrdijo in tudi zaplesnijo ne. Perem jih na 60 st.C. Naštimam program s predpranjem, uporabim običajno količino pralnega praška in ne dodajam ničesar. Ne kisa, ne mehčalca. Občasno dodam razkužilo za perilo, ki sem ga kupila v DMu.
Oprane plenice dam za 40 minut v sušilni stroj, nato jih do konca posušim na soncu ali na radiatorjih. Sušijo se vsaj en dan. Skupaj s planicami perem tudi krpice za umivanje ritke, ki sem jih naredila iz ene plasti bambusovega blaga in ene plasti dizajnerskega bombaža. Sicer pa bi enako dobro nalogo opravila tudi dvojna plast stare majice ali druge bombažne tkanine.
krpice za umivanje rite iz bambusovega blaga in potiskanega bombaža

 3. CENA

Na začetku sem kupila 12 rabljenih vložkov in 3 pokrivne hlačke z namenom da vidim, če mi pralne plenice sploh ustrezajo. Za ta komplet sem plačala 120€. Nato sem iskala varianto, da dokupim dovolj vložkov in hlačk, da bom imela cel komplet, ker na žalost v Sloveniji ni zastopnika. Na urani strani GroVia sem našla češko zastopnico in ugotovila, da ima ugodne cene, zato sem naročila pri njej. S prijateljico Ano sva si razdelili stroške poštnine (15€) in nakazila v tujino (okoli 8€), tako da me je 12 vložkov in 5 pokrivnih hlačk stalo še okoli 180€.
Za pralne plenice sem torej zapravila 300€. Imam 24 vložkov, 20 jih je iz organskega bombaža, 4 so no-prep, ter 8 pokrivnih hlačk.





Glede stroškov pranja je tako: povprečen pralni stroj za en cikel pranja pri 60 stopinjah porabi okoli 1,5 kW elektrike in 40 l vode. Strošek tega je 0,10€ za elektriko in 0,25€ za vodo. Moj pralni prašk stane okoli 0,15€ na pranje ,torej me eno pranje žehte plenic stane 0,5€. Če jih dam v sušilec, je to še 0,10€ več, to pomeni 0,60€. Letno naredim 100 pranj, torej 60€. V dveh letih in pol je strošek za pranje in sušenje 150€.
Ker ponoči uporabljam navadne plenice, prištejem še ta strošek. Uporabljam DM-ove plenice, ki stanejo 0,17€ po redni ceni, vendar skoraj vedno dobim kakšen popust, tako da bom vzela ceno 0,15€ na kos. V mesecu za plenice porabim 4,5€, v dveh letih in pol pa 135€.
Skupen strošek za dve leti in pol uporabe plenic je 300+135+150=585€.

Če bi uporabljala samo navadne plenice za enkratno uporabo, je znesek za ves čas uporabe (6 plenic na dan) 821€.

Razlika med ugodnimi plenicami za enkratno uporabo in pralnimi je torej 250€ z upoštevanimi stroški pranja. Če bi ponoči uporabljala pralne plenice, bi bila ta razlika še večja, in sicer 385€.

Začetna investicija je torej višja, na koncu pa je uporaba pralnih plenic ugodnejša, sploh če jih uporabljamo za več kot enega otroka.

Negativne plati: 

Kljub stroškovni, ekološki in prednosti za otroka pa imajo plenice slabo stran. Delo. Pranje, obešanje, sušenje, zlaganje. S pralnimi plenicami ga je zagotovo več, kot pa s tistimi z enkratno uporabo.


Ko sem malo prebirala komentarje na objavo, sem se spomnila, da sem pozabila napisati še glavno stvar, zaradi katere sem se odločila za uporabo pralnih plenic. Hanina ritka v času uporabe pralnih plenic (zdaj je to že skoraj pol leta) niti enkrat ni bila vneta. Včasih se pojavi rdečina, pravega pleničnega izpuščaja pa ni imela še nikoli. 
Če bi se še enkrat odločala, bi spet izbrala pralne plenice. 

Če imaš kakšno vprašanje ali komentar, napiši spodaj.

20 komentarjev:

  1. Hei Urška!
    Super, da si napisala tale članek! Verjetno bo marsikomu prišel prav. Jaz sem se npr. spraševala prav o stroškovni primerjavi in tukaj je več kot nazorna.
    Sama sicer še nimam otrok ampak sem bila dosedaj večkrat varuška (5im otrokom). Fantek, ki ga sedaj pazim ob dopoldnevih, ko so starši v službi, je prvi izmed otrok, ki sem jih pazila, ki ima pralne plenice. So pa plenice znamke BumGenius ampak varianta pocket plenic. Kar me je najbolj navdušilo sta dve stvari: 1. fantkova ritka nikoli!!! res nikoli ni bila rdeča in ni imela kakšnega pleničnega izpuščaja (res, niti enkrat ga nisem namazala s kremo). že to je lahko pokazatelj, da tukaj koža vsaj malo diha, kar razni geli v plenicah za enkratno uporabo preprečujejo. 2. pralne plenice so res bolj eko :)
    Me pa še nekaj zanima. Mamica tega fantka mi je omenila, da je na začetku uporabljala še ene plenice, ki pa so imele notranjo stran žepka, kamor daš vložke (torej, plast, ki se neposredno dotika kože) iz nekega navadnega bombaža. In šele čez čas sta ugotovila, da se fantek večkrat zbuja in joka, ko je imel te plenice. To pa zato, ker imajo BumGenius to plast iz materiala, ki daje občutek suhosti, čeprav je moker. Imaš kakšne izkušnje s tem?
    Glede pranja pa: Omenjene plenice so po letu in pol še čisto ok. Mogoče je malo barva zbledela, "puščajo" pa ne. Mali ji pa ima že od samega rojstva - so nastavljive z gumbki.
    Ko bom imela otroke, se bom gotovo odločila za pralne plenice :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za mnenje, lepo je bilo prebrat tako pozitivno izkušnjo. :)
      Glede materiala pa nisem čisto prepričana, mogoče gre za kak flis, ki daje občutek suhosti. Če kdo ve kaj več o tem, naj me razsvetli. :)

      Izbriši
    2. Urška, ponovo živjo!
      No, zaključek mojega komentarja : "Ko bom imela otroke, se bom gotovo odločila za pralne plenice", bo očitno kmalu uresničen :) Maja pričakujemo dojenčka :)
      Zato sem začela malo pregledovati ponudbo in raznolikost pralnih plenic. Najprej so me navduševale racmanke (sploh varianta "vse v enem"), ampak me trenutno bolj prepričujejo Eko-rita, ki so cenejše in imajo "stay-dry" plast o kateri sem že pisala v primeru plenic BumGenius. Če dobim poceni varianto nabave BumGeiusa bom najbrž vzela te, sicer pa me Eko-rita bolj mikajo.
      Zanima me preprosto vprašanje: v tvoji objavi nisem zasledila, da bi se opredelila za kakšno izmed opisanih plenic. Če bi morala izbirati, katere izmed teh, ki jih uporabljaš, bi raje izbrala?
      Hvala :) Natalija

      Izbriši
    3. Natalija, iskrene čestitke in vse lepo v nosečnosti, naj bo mirna, zdrava in uživaj jo 100%! Zelo sem vesela te tvoje lepe novice in čeprav te ne poznam, si mi polepšala dan. :)

      Moja izbira so GroVia, zelo všeč pa so mi tudi BumGenius all in one.
      Tudi eko rita so mi všeč, ker so slovenske in zelo so se potrudili z dizajnom. Edine plenice, ki me res niso prepričale, so Racman. Dobila sem eno nočno bambusovo, ki je zelo velika, okorna in mi ni všeč, ker je dolgočasna. Ne morem iz svoje (blago) umetniške kože :)

      Izbriši
  2. Super napisano! Naj dodam, da mi kupujemo Sparove plenice in to takrat ko imam 25% ceneje izdelek... tako me ena plenica pride 0,116 EUR... Pozdravcek

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi plenice po 0,116€ so po dveh letih in pol dražje kot pralne. Po mojem izračunu je skupni strošek vsaj 620€.
      Res je, da so precejšenj strošek tudi robčki za enkratno uporabo in z izdelavo krpic se tudi precej prihrani. Priporočam! :)

      Izbriši
  3. Pozdravljena :)

    Tudi mi čakamo novega člana in se ravno odločam za nakup pralnih plenic, toda ponudba je tako pestra, da več kot gledam bolj sem zmedena. Tvoj članek mi je bil pa super všeč in bi bila vesela, če lahko z nami podeliš še kakšno dodatno izkušnjo. Okoli mene je veliko novopečenih mamic, ampak vse prisegajo na Pampers. :/

    Plenice Eko Rita so kar nove na trgu in precej drage. Poleg dizajna (ki je res zelo lep) naj bi bila dobra stran velikost - primerne naj bi bile tudi za novorojenčke pa potem do 3eh let. Ker je Maribor zame na drugi strani Slovenije, ne morem preveriti njihovih realnih velikost, pa po pravici povedano še nimam izkušenj z dojenčkovimi ritkami. :) Ti si začela uporabljati plenice šele po treh mesecih - meniš, da bi te lahko že takoj?

    So plenice Eko Rita primerne tudi za nočno rabo?

    Katere od naštetih bi po tvojih sedanjih izkušnjah izbrala za nakup večjega paketa?

    Bi torej rekla, da so sestavljene plenice (kot npr. Racman ali tudi Eko Rita) boljše s stališča sušenja - zame kar pomemben faktor, saj nimamo sušilca, kakat bomo začeli sedaj pozimi in burje je tudi na obali vedno manj. :(

    Hvala že v naprej :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo, eno plenico Eko rita imam doma, res je zelo prilagodljiva. Sledi njihovim objavam, morda se bodo prišli predstavit kam bližje tebi na kak sejem...
      Glede velikosti ritk upam, da bomo zaključili preden bo Hana dopolnila 3 leta. :) Po drugi strani, za čisto mini ritke, prve tri mesece naj bi bile pleničke že uporabne, ampak jaz si nisem nalagala dodatnega dela s pranjem. Moram priznati, da je že samo vzdrževanje novorojenčka živega, sitega in zadovoljnega dovolj velik projekt. :)

      Seveda te spodbujam, da sama poskusiš s pralnimi že v tem obdobju, če ti bo ustrezalo in ne bo preveč shit-plosionov (boš kmalu videla, o čem govorim :)), jih pač uporabljaj.
      Je pa na začetku problem še ta, da je kakec zelo tekoč in rad uide ob nogicah.

      Če bi se še enkrat odločala, bi ostala kar na GroVia ali pa bi se odločila za Bum Genius, tudi te so mi zelo všeč in so enostavne za uporabo.

      Če nimaš sušilca, ni hudega, včeraj sem celo žehto plenic posušila v rekordno kratem času na našem kaminu. Zjutraj sem jih dala na peč, zvečer so bile suhe kot poper. V zimskih mesecih se splača izkoristit tudi vroče radiatorje. Poleti pa kombinacija sončka in vetra, pa bo :) Običajno pa potrebujejo vsaj dva dni, da so res suhe.

      Upam, da sem ti odgovorila na vsa vprašanja in čestitke za prihajajočega člana ter veliko sreče. Če te zanima še kaj, pa vprašaj. Meni se mudi, Hana je že oddremala svoj power-sleep (35 minut).
      Lp, Urška

      Izbriši
  4. Živjo,
    razmišljam o uporabi pralnih pleničk pri svojem naslednjem otroku in mi je tvoj "prispevek" zelo pomagal. Bega pa me ta korak, da pleničke, ko so umazane, najprej splakneš in posušiš, potem pa "pospraviš" da počakajo pranje. Ali si prav predstavljam, da se potem (če seveda kot jaz nimaš sušilca) po hiši suši 100 kom. pleničk, ene za pranje, ene oprane? Pa te pleničke, ki so samo splaknjene (oz.polulane niti to ne), nič ne smrdijo, ko se sušijo v hiši?
    Na spletni strani ekorita pri navodilih za uporabo piše samo, da umazane pleničke spraviš direktno v vedro, kar je seveda dosti bolj preprosto, ampak ali ni potem kakšne možnosti, da mokre v vedru zaplesnijo? Čeprav predvidevam da se jih kar hitro "nabere" za en stroj ... Kakšno mnenje imaš o tem?
    Kakorkoli že, si me prepričala (skupaj z dejstvom, koliko denarja in smeti so nam in nam še pri taprvem znesle "pamperske"), da bom vsaj delno poskusila z uporabo pralnih plenic.
    Hvala za pomoč!

    OdgovoriIzbriši
  5. Živjo, ja res je v hiši polno plenic, ampak imam tak sistem, da se ne pomešajo. Umazane sušim na radiatorju v kopalnici, kjer se v enem dnevu posušijo in nato romajo v koš. Malo vonja imajo, ampak ni hudega. Oprane, čiste plenice pa sušim v dnevni sobi ali na kaminu.

    Tak je moj način, ne pravim, da je edini pravilen, meni tako nekako ustreza. Seveda lahko pride še do kakšne spremembe. Za ta vmesni korak s sušenjem sem se odločila, ker je ena plenička v vedru dobila plesnive pikice. V vedru je bila tri dni in po tej eni plesnivi plenici nisem želela več riskirat, ker so precej drage in mi jih je škoda, da bi splesnile. seveda sem jo potem oprala z razužilom za perilo, ampak pikice so še vedno tam... Nimam ravno dobrega občutka.

    Sicer pa se kar hitro nabere za en stroj. če daš zraven prat še tetra plenice, brisače in slinčke, je stroj že kar poln.

    Zelo me veseli, da ti je moj prispevek malo pripomogel k odločitvi za pralne plenice, čestitam ti za drugega čmrlja in ti želim vse dobro! Če imaš še kakšno vprašanje, pa izvoli. :) LP, Urška

    OdgovoriIzbriši
  6. Zdravo,
    Hvala za natancen opis - res mi je razjasnilo stvari in olajsalo odlocitev.
    Trenutno se nagibam k Gro Via plenicam in bi samo vprasala pri katerem ceskem dobavitelju ste narocile? Vidim namrec da jih je kar nekaj. Ali obstajajo zacetni kompleti ali se prekrivne plenice in vlozke kupuje posebaj?

    Najlepsa hvala!
    Lp, Petra

    OdgovoriIzbriši
  7. Živjo, sama sem naročila tukaj: www.grovia.cz
    Na uradni (ameriški) strani ponujajo tudi začetne komplete, ampak v Slovenijo žal ne pošiljajo.
    http://www.gro-via.com/learn/hybrid.html
    Moj prvi paket je sestavljajo 12 vložkov in 3 hlačke, potem pa sem dokupila še 10 vložkov in 5 hlačk.
    Za testni paket bi po svojih izkušnjah priporočila 10 vložkov in 4 hlačke. Na strani priporočajo za testiranje 12 hlačk in 24 vložkov- toliko jih sama niti nimam, pa ves čas uporabljam pralne plenice! (razen ponoči) :) Po njihovih priporočilih pa naj bi imela za polno uporabo pralnih plenic 14-16 pokrivnih hlački in 36-45 vložkov. Uf, to pa je zaloga! :) No, jaz "shendlam" z 8 hlačk/24 vložkov.

    Načeloma se vložke in hlačke kupuje posebej, lahko pa se odločiš tudi za all in one varianto.
    Če želiš, lahko napišem še kaj o vrstah vložkov, ker opisi raznih vrst vložkov niso najboj nazorni.

    LP, Urška

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!;)
      Sem pisala na grovia.cz, vendar se nisem dobila odgovora. Na babipur.com sem sicer nasla paket 2 hlack in 6 vlozkov, tako da morda tudi tam narocim.
      Ce ti ni problem napisati se kaksno besedo o vlozkih, bi bila res hvalezna. Nekaj osnovnih podatkov sem sicer najdla, vendar vse hvalijo. Razen da se bombazni dlje susijo; sem kar v dilemi katere izbrati oz. sem mislila od vsakega 2 narociti. A z prefold imas izkusnje?
      Najlepsa ti hvala!
      Lp Petra

      Izbriši
    2. Imam 4 vložke "no prep". Zgornja plast, ki je v stiku z ritko, je iz flisa. Prednosti so: otrok je suh, ker flis odvaja vodo v globlje dele plenice; plenic pred prvo uporabo ni treba petkrat oprati v stroju, da pridobijo vpojnost; hitreje se sušijo; popijejo več tekoćine; kakec gre lepše stran in plenice ne ostanejo zabarvane. Slaba stran je to, da znajo biti poleti prevroče in da občutek na koži ni tako prijeten.

      Bombažni (organic cotton)- imam jih 20- so bolj prijetne na otip in iz naravnega materiala; meni so bolj všeč.
      Slabosti pa so: dlje se sušijo, otrok je v njih moker, mokrota pride do ritke, po pranju ostanejo zabarvane (mene to ne moti, ampak so pa že vseh odtenkov, posebej zanimivo ostanejo po pesi, malinah ali rdečem zelju, khm, khm :)).

      Imam dve generaciji vložkov iz bombaža. Starejša generacija na zadnji strani nima nepremočjivega blaga, tako da se pri previjanju dotikaš mokrote. Novejši vložki (ti, ki so na voljo zdaj), pa imajo na zadnji strani to nepremočljivo blago, da si ne zmočiš prstkov. :)

      Prefoldov pa žal ne poznam.

      Izbriši
  8. Zivjo, naprej hvala za opisano izkusnjo, zelja po pralnih plenic kaj je ze kar nekaj casa :) se par vprasanj z moje strani, ce smem.. koliko plenic gre naenkrat v stroj, kolk kilski stroj sicer? So vlozki bambus ali bombaz? Vas komplet bi ob morebitni uporabi le pralnih plenic zdrzal koliko dni?
    Lp
    Ana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo!
      Zdaj, ko je zima in kurimo kamin, perem plenice, ko so vse umazane. To pomeni, da če na dan uporabim 5 ali 6 vložkov, moja zaloga 24 vložkov traja 4 dni.
      Ko se mi v vedru nabere 21 plenic, jih dam prat. Ponavadi to naredim popoldne ali zvečer, potem pa jih dam sušit na kamin. Do jutra so vložki suhi. Zraven dam prat tudi vse pokrivne hlačke, razen enih, da imam za naslednje jutro rezervo.

      Poleti pa moram prati bolj pogosto, ker se na zraku plenice sušijo en cel dan ali celo dan in pol. Poleti jih dajem tudi v sušilec za 30 ali 40 minut, centrifugo na stroju pa naštimam na 1600 obratov, da pridejo iz stroja čimbolj ožete.
      V moj stroj s kapaciteto 6 kg gre z lahkoto 21 vložkov, 7 pokrivnih hlačk, dve ali tri tetra plenice, okoli 30 bombažnih krpic za umivanje rite in še kakšna brisača.

      To pomeni, da dam plenice prat, ko imam zaloge še za en dan (vsaj 5 vložkov). Če sem kdaj prepozna, pač uporabim navadno plenico za enkratno uporabo. Tudi ponoči uporabljam enkratne plenice, ker sem preveč lena, da bi ponoči previjala in hkrati ne privoščim mali ritki, da bi bila mokra dalj kot 3 ure.
      Nisem nek fanatik in se kdaj pa kdaj "prešvercam" tudi z enkratnimi plenicami.

      Vložki so bombažni.

      Izbriši
  9. No pa da še jaz podam svojo, sedaj 7 mesečno izkušno. Po nasvetu prijateljice sem se odločila za Little Lamb bambusove plenice, saj so se njim odlično obnesle. To so krojene plenice čez katere pridejo prekrivne hlačke. Uporabljati smo jih začeli mislim, da po enih 4 tednih, ko je imel naš fant 3,5 kg.

    Pri nas imamo s temi plenicami to težavo, da so skoraj pri vsakem previjanju robovi prekrivnih hlačk malo mokri. To se je recimo prijateljici zgodilo v dveh letih ene tri krat. Zato mislim, da je bolj problem v kroju, ki našemu ne paše (te plenice so med krajšimi plenicami te vrste, naš fant je pa zelo velik, kar pa res ni bilo za pričakovat glede na to da sva oba z možem med povprečno velikimi). Pa tudi kar sem po britanskih skupinah spraševala je to dokaj redek pojav. Jih pa uporabljam vsak dan, ponavadi imam v igri po dvoje prekrivnih hlačk, tako da se ene sušijo med tem, ko so druge v akciji. Sicer se ne premočijo toliko da bi smrdele po lulanju ali pa da bi zmočile oblekice. Ga pa zaradi tega previjam na vsaki 2 uri. Plenica bi brez premočit obleko zdržala bistveno dlje. Jih je pa potrebno sušit v sušilcu, saj se izredno dolgo sušijo.

    Zaradi te sitnosti s prekrivnimi hlačkami, plenic nisem uporabljala za odhod od doma (razn sprehodi z vozickom). Ker me je to jezilo in me je matral firbec sm te dni naročila še nekaj plenic charlie banana. To so pocket pleničke v eni velikosti. Večina jih je v "organic" verziji in ima vložke iz kombinacije mikrovlaken in konoplje, pri navadni verziji pa je vložek v celoti iz mikrovlaken. Sedaj so prestale prvi tri in pol urni test (sicer sm nameravala v raziskovalne namene ga previt šele kako uro kasneje, ampak nam je testiranje zmotil kakec :P). Po občutku bi vložka brez problemov vpila še kakšno pošiljko lulanja. Verzija iz mikrovlaken se suši ekstra hitro, "organic" pa nekoliko dlje, ampak hitro v primerjavi z LL.

    Se pa do sedaj še nismo rešili pleničke za enkratno uporabo za ponoči, saj naš fant še vedno spije veliko mleka tako da pogosto celo te plenice odpovejo. Sicer bi ga previla še enkrat ponoči, ampak ga to zelo zdrami. Morem tudi tukaj nardit eno testiranje z različnimi dodatnimi volžki.

    Torej moj nasvet je, da ne se zaletet in kupit pleničk samo enega proizvajalca. Glede tipov, oblike kroja, vpojnosti in kar je vse treba vedet okrog pralnih plenic je super stran the nappy lady, ki imajo tudi fb suport skupino v kateri sodelujejo starši. Tudi bolje je kombinirati različne tipe pleničk. Dvodelne plenice z dodatki vložkov za ponoči ali daljše vožnje in pocket ali all in one za čez dan oz. za potepanja.

    Če potegnem črto mi ni žal, da uporabljam pralne plenice, čeprav se jih v podalpski deželici drži slab sloves. V stilu a vi pa perete, zakaj pa? A si ne morete privoščit pampers? Stare mame pa takoj stokat kolko so morale prat in kako je bilo to nerodno in kakšen božji dar so pampers.

    Upam da se bo s časom tudi pri nas ta negativen odnos do pralnih plenic razblinil in se bodo pojavile "knjižnice" pralnih plenic, da ne bomo primorani kupovat mačka v žaklju. Pa tudi občinski funkcionarji bi lahko namesto prepirov o smeteh, novorojenčka raje obdarili s pralnimi pleničkami, tako bi vsem nam naredili veliko uslugo.

    OdgovoriIzbriši
  10. No,pa še jaz o mojih izkušnjah... Jaz pa sem se odločila za cenovno precej ugodnejše "pocket" pleničke Sunbaby (ja, kitajska roba, ampak bajo so vse pralne pleničke do neke faze izdelane tam). Z njimi sem dala skozi že punčko, sedaj pa previjam še fantka. Sem zelo zadovoljna, zelo lepi vzorci, praktične za uporabo, se hitro sušijo. Najbolj mi ustrezajo vložki, ki so mešanica bambusa in mikrofibre - precej tanki in dosti vpijejo. Za večjo vpojnost pa dodam včasih konopljin vložek. Umazane plenice hranim v zaprtem vedru v kopalnici do 3 dni (pokakane prej malo splahnem pod mrzlo vodo), nič vonjav in nobene plesni do sedaj (mogoče je pametno, da vedro ni preveč zatesnjeno). Plenične predloge, ki jih priporočam so tiste v roli, ki jih prodajajo pri Racmanu (za novorojenčke) in Little Lamb iz celuloze (za kakce po gosti prehrani). Perem z domačim pralnim praškom (pralna soda, soda bikarbona, naribano milo). Če ostane po pranju kakšen flekec, ga sonček odstrani. Nekaj pleničk s punčkastimi vzorci sem tudi prodala naprej, ker so bile po dveh letih porabe še vedno iste. Krpice za ritko priporočam Cheeky wipes - bambus frotir (jaz uporabljam samo robčke, brez tistega sistema s škatlami.

    OdgovoriIzbriši
  11. In še moja izkušnja po 2-mesečni uporabi :)
    Odločila sem se za:
    - 3 "pocket" pleničke Slovenskega proizvajalca EkoRita, ki so bile takrat ravno v neki akciji;
    - plenice GroVia, ki sem jih naročila iz Anglije preko spetne trgovine Babipur (spet neka akcija) in sicer imam 6 vložkov "stay dry" in 6 vložkov "no-prep" ter 4 pokrivne hlačke;
    - 12 plenic BumGenius "freetime" (spet neka akcija iz Nemčije).
    Najbolj sem zadovoljna z BumGenius iz več razlogov - nič ne puščajo, najbolj lepo se prilegajo ritki in sušijo se rekordno malo časa, zaradi česar so tudi dobile naziv "freetime" :). V deževnem vremenu so se mi na stojalu v manjši sobici do večera posušile, ob sončnem vremenu na vrvi zunaj pa so suhe v dobri uri. Ponavadi perem ponoči in zjutraj obesim perilo, pri prvem dopoldansekem previjanju so že suhe!
    GroVia nam zaenkrat ne ustrezajo tako... Ker ob večji količini lulanja ob strani puščajo in je treba preoblečt tudi bodi in hlačke. Je pa res, da ima naša punca bolj drobne nogice. Poleg tega se sušijo res dolgo - če jih imam zunaj so stay-dry vložki šele zvečer suhi, no-prep so prej. Moti me tudi, ker se lastika plenice kar malce zažre v kožo. res je, da se na tej dojenčkasti koži vse pozna, pa vendar...
    Eko Rita mi tudi niso preveč fajn. So sicer dobre za nosit, ker se mi zdi da so kar udobne, vendar ravno tako puščajo. Obenem pa mi je ta "pocket" sistem najslabši. Ravno tako je namreč treba oprati celo plenico, pa še delo je s tistim vstavljanjem in ravnanjem vložkov. V tem primeru, je že bolje kupiti "all in one" plenico. Bambusovi vložki se sušijo še dlje od GroViinih.
    Razmišljala sem, da bi GroVia in Eko Rito kar prodala in si nabavila dodatzen komplet BumGenius. Vendar sem potem pomislila, da je težava puščanja res odvisna od dojenčkove tirke in nogic. Zato sem se odločila, da počakam. Mogoče pa se situacija, tekom odraščanja in spreminjanja dojenčkovega telesa, obrne na glavo.

    OdgovoriIzbriši
  12. GroVia pralne plenice so na voljo tudi v slovenski spletni trgovinici www.pralne-plenicke.si . Na voljo so GroVia Hybrid prekrivne hlačke z različnimi vložki,ter vse-v-enem plenice AiO ter O.N.E.

    Poleg GroVia plenic pa bodo na voljo tudi bumGenius plenice, in sicer bumGenius Original 5.0 (pocket - žepaste plenice) ter dva modela vse-v-enem plenic - bumGenius Elemental in Freestyle.

    Prisrčno vabljeni k ogledu spletne trgovinice in sledenju novih artiklov!

    Barbara & Jernej

    OdgovoriIzbriši