ponedeljek, 21. januar 2013

Ljubezenske

Valentinovo je prav poseben praznik. Pa ne zaradi tega, ker ga praznujem. 

Mislim, da imamo do tega "praznika" vsi nekakšen čuden odnos. Vsi pravimo, da ga ne praznujemo, da je totalno brezvezen in komercialen ameriški praznik, na račun katerega živijo samo trgovci, ki prodajajo cenene plišaste medvedke iz Kitajske in cvetličarji, ki na ta dan prav gotovo prodajo največ rdečih vrtnic. Zaslužek imajo morda še zlatarji z zaročnimi prstani in slaščičarne. Praznik naj bi bil popolnoma brezvezen, ker kdo pa želi praznovat nek dan, ki je ponavadi sredi najgrše zime, ko ptičkov sploh ni, da bi se ženili, rože pa so samo uvožene in imajo visok ogljični odtis. Uf. Koliko slabe volje okrog enega dneva.

Pa vendar smo na ta dan morda malce bolj nežni, pozorni in ljubeči. In kaj je narobe s tem? Morda bi večkrat potrebovali tak praznik, da nas spomne na to, da je najlepše, če imaš nekoga, ki ga lahko obdaruješ. Nekoga, ki te ima res, iz srca rad, te podpira, spodbuja, se smeji s tabo se smeje tvojim vicom (čeprav že pozna vse :) ), pospravi stanovanje namesto tebe, če imaš ravno v soboto dopoldne največ dela z učenjem. Nekdo, h kateremu se rad vračaš, ki je tvoj dom, ne glede na to, kje živita in ki s tabo deli načrte in sanje, s tabo kuje prihodnost. Ali ni to najlepše? 
Sama zase lahko rečem, da premalokrat razmišljam na ta način in premalokrat se zahvalim, da imam svojo polovičko zraven sebe.

Na Valentinovo ne praznujeva in se ne obdarujeva. Tudi na Gregorjevo se ne obdarujeva. Ampak če mi prinese moj najljubši cvet - tulipan, ki naznanja pomlad in izkazuje njegovo pozornost, sem ga zelo vesela. In vsakič, ko vidim to rožico v vazi, se spomnim, da sem tudi jaz zanj nekaj posebnega in mi je prijetno tam nekje okoli srca. 

No, in zaradi tega izdelujem tudi Valentinčke, oziroma Gregorčke. Ker vem, kako so punce (pa tudi fantje) veseli take majhne, nenadejane pozornosti. Pa naj ne bosta kičast roza srček in rdeča vrtnica izgovor, da ne rečete svoji polovički da je nekaj posebnega in da ste veseli, da je z vami. Včasih kar pozabimo biti prijazni in vse postane tako samoumevno... Če vam je Valentinovo preveč očiten in komercialen praznik, lahko praznujete tudi Gregorjevo, menda se takrat zares ženijo ptički in počasi naznanjajo pomlad.

Tudi letos sem se lotila izdelave prvih Valentinčic (oz. Gregorčic), ki sta predstavljeni spodaj. Ker je vsaka izdelana v svojem barvnem spektru, ju prijavljam na izziv Craft-alnice: Enobarvno.


Še več lanskih Valentinčic (ali Gregorčkov) najdete na mojem FB profilu, v albumu Ljubezenske.
Oranžna valentinčica


Roza valentinčica


napis znotraj voščilnice. Prava ljubezen ... ne potrebuje besed.


In še mini nagradna igrica: Izmed pravilnih odgovorov na vprašanje KDAJ PRAZNUJEMO GREGORJEVO bom izžrebala nekoga, ki bo dobil voščilnico po izboru za svojo polovičko. Pogoj: voščilnica mora biti Ljubezenska. 

Srečno, pa imejte se radi tudi danes :)
Urška