torek, 9. december 2014

Kuhinja za Gabrielo

Nečakinja Gabriela je prejšnji teden dopolnila dve leti in mamica Mojca nam je priporočila, naj ji za rojstni dan kupimo kuhinjico za igranje.
Ker smo pri nas v družini sami spretni, iznajdljivi in ustvarjalni člani, smo se izdelave lotili kar sami.

Našla sem rabljeno omarico za čevlje/TV na Bolhi. Kupili smo jo za 20€, prijazna lastnica nam jo je pripeljala do Ljubljane in delo se je začelo.

Taka je bila omarica na začetku:


Začelo se je načrtovanje, risanje skic, merjenje in iskanje idej na Pinterestu.

Prilagam slikico dveh otroških kuhinj, ki sta nama bili za vzor:


Začeli smo z delom. Moj oče (v nadaljevanju: dedi Boris) je omarico zožal, ker je bila pregloboka. Osrednji del, ki je namenjen pečici, je zožal na račun desnega prostora, tako da so se proporci malo spremenili. Izdelal je vratca za hladilnik (mehko zapiranje na amortizerje!! :)), fronto za desno omarico z obešalom za krpe, namontiral kljuke in izdelal zadnjo stranico ter poličko za začimbe. Vgradil je tudi korito in namesto navadne pipe za vodo namontiral obešalnik za plašče.

Po njegovih posegih je kuhinja izgledala takole:


Nato sva se dela lotila še midva z možem (v nadaljevanju teta Urška in stric Jan).
Stric Jan je vgradil lučko v pečico, ki se prižiga s stikalom:

Tuta (=teta Urška) je oblikovala ročke za štedilnik, iz starih CDjev izdelala rinke za štedilnik, privila obešalne vijake pod poličko in zrihtala, da je v hladilniku rešetka.





Na dan praznovanja sta dedi Boris in dedi Vlado pričvrstila še vrata pečice z izrezanim okencem in steklom (da se vidi, kaj se v pečici dobrega peče). Tudi pečica ima vgrajen amortizer, da se gladko odpira in zapira, ter da vrata ne padejo prosto do vodoravnega položaja. Dedi Boris se je res potrudil!


Moja mami (v nadaljevanju babi Tadeja) je sešila tri kuhinjske krpe in Gabrieli prilagojen predpasnik. Ker hitro raste, je naredila dvojni šiv, ki drži zaenkrat prevelik sprednji del gor. Tega bo mami Mojca lahko odparala, ko bo Gabriela malo zrasla in predpasnik bo spet ravno prav velik.
V Ikei sta z dedijem kupila tudi komplet otroške posode in skodelic. Všeč mi je, da so iz takšnih materialov kot za odrasle - torej rostfrei in keramika. Nič plastike! :)

Sama kuhinja je torej končana, prikazujem pa še par dodatkov, ki sem jih naredila za v kuhinjo, da se je Gabriela lahko takoj začela igrat. Vir večine idej je Pinterest.


dozice za "začimbe" so napolnjene s sojinimi zrni, rižem, plastičnimi perlicami in steklenimi perlami. Ko jih potresemo, se sliši zvok, hkrati pa sem v dva lončka dodala eterično olje (limona in vrtnica).

Dozice sem naredila iz majhnih kozarčkov za vlaganje, pokrovčkom sem naredila majhne luknjice z žebljem in kladivom. Pokrovčki so zalepljeni, tako da se vsebina ne more raztresti.

Kinder jajčki z vsebino - jajčki iz filca. Moje ročno delo.

Ročke za štedilnik so pobarvane z blazinicami za štampiljke in polakirane z mat lakom. Jan je naredil, da se ročke vrtijo. Stikalo je za prižiganje lučke v pečici, ki deluje na baterije. (Bravo, Jan! Kaj vse ti znaš! <3 :)
Kuhalnice so pobarvane z blazinicami za štampiljke in dodan je tekstilni trak. Dozice, šiba in cedilo so kupljeni.


Sir iz moosgumija

tetrapak za mleko


tortelini iz filca v škatli z okencem (na to sem najbolj ponosna, res so mi všeč!)


škatla za čaj in filter vrečke iz prosojne tkanine. "Papirček" na vsaki vrečki je iz barvnega filca, znotraj pa je namesto pravega čaja narezan temno zelen filc in moosgumi.
črna tabla, to je samolepilna folija iz trgovine NKD.

detergent za posodo, prazna plastenka Johnson's baby olja

Gabriela je torej dobila že kar lepo opremljeno kuhinjo, zdaj pa pokažem še par fotk končnega izdelka...





gostom bom postregla narezek iz Poli salame in sira!


kuham čaj!


Navdušena je bila, da je na sliki narisana Gabriela! Vidi se tudi predpasnik, ki ga je izdelala babi Tadeja - Bica.

Namesto pipe smo uporabili ročko za obešanje plaščev, ki sem jo pobarvala z lakom za nohte. Korito je rostfrai skleda.

Gumb za prižig pečice in vrtljive ročke za štedilnik.

polička z začimbami

Gabriela kuha zelenjavno juhico

Potem pridno pomije posodo za sabo

Bi kdo čaj? (Bodite pozorni na količino filter vrečk v posodi, hihi :)))

V pečici so posode vroče, zato jih mora vzeti ven s krpo! :)


V voku se kuhajo tortelini, na ponvici pa se peče jajce.

Tako. Tale naš družinski projekt je kar lepo uspel, Gabriela je bila nad kuhinjo navdušena in se v njej zelo rada igra. Poskrbeli smo, da je vse prilagojeno njeni starosti, višini in sposobnostim, edino tetrapak za mleko je utrpel ne-veselo usodo že po eni uri igranja. :)

Material smo nabavili v Bauhausu (lesene ročke in obešalnik za plašče), oči je omarice razrezal in zarobil v Slovenijalesu v Vižmarjah, amortizerji in ročke za omarice so iz trgovine Blažič, dodatki so iz Mercatorja (korito, kuhalnice, deščica za rezanje). Skodelice in posode so iz Ikee, sadje za rezanje iz Hoferja. Rešetko za hladilnik je odstopila Simona Butala (hvala!), cik-cak škarje je posodila Nina Butala (nista v sorodu! :))

Dela in stroškov je bilo kar nekaj, ampak z Gabrielinim odzivom in končnim rezultatom smo bili več kot zadovoljni, tako da smo veseli, da smo se izdelave kuhinje lotili sami. Fino je bilo, da smo imeli dosti materiala že doma.

Kako se pa zdi tebi? :) Vesela bom odziva in komentarja!